A konyhamûvszet kifejezs igen erõltetett lenne nmely trsadalmi rteg - inkbb a naprl napra tllst s a test fenntartst szolgal - tkezsi szoksainak jellemzsre. Õk a vrosi koldusok s elszegnyedett parasztok, akik a kenyr, krumpli, kposzta, a hrom "k" krforgsban tengetik letket, s nnepnapnak szmt brmilyen hsflesg feltûnse az asztalukon. Br a gazdag parasztsg s a kzmûvesek mr szerencssebbnek mondhatk, az igazi konyhamûvszetet csak a nemessg s a gazdag polgrsg konyhiban tanulmnyozhatjuk. Kln vilgnak szmitanak a fogadk fsts konyhi, ahol a hely s az rlap fggvnyben brmilyen szolgltatst megtallhatunk a legklnflbb ignyek kielgtsre. Az igazi azonban a vadszatokat kvetõ lakoma, ahol a hzigazda gazdagsga s a szakcsok lelemnyessge mind a nap emlkezetesebb ttelre szolgl, versengve a meghvottak elõzõ alkalommal rendezett vacsorival pp gy, mint az eljvendõ vgassgok grte pompval.
A XII. szzad eurpai lakomi szinte tkletesen megegyeztek a Shadon bir., vagy az szaki Szv. vraiban rendezettekkel. Hatalmas tlgyfa asztalok krl foglalnak helyet az egybegyûltek, termszetesen mindenki a pozcijnak megfelelõen kijellt szkben. Az lsrend felrgsa slyos hibnak szmt - nem mindennapi mûveletlensgrõl tesz tanbizonysgot -, s ezt senki sem habozik a szerencstlen hibz tudomsra hozni.
A hzigazda asztala tbbnyire a terem vgben foglal helyet egy kisebb emelvnyen, s csak a legkzelebbi ismerõsk, avagy a legfontosabb vendgek lhetnek krltte. A higinia s a szpsg egyestett cljainak kielgtst az asztalra tertett nagyobb abrosz s a vendgek tertke al helyezett kisebb kendõ hivatott betlteni. A ruhk finomsgval kapcsolatban mr lert fejlõds az egsz letforma megvltozsval jrt: nem hagyhatta rintetlenl az asztali illemet s szoksokat sem. A vendgek hossz vszzadokig a tertõbe trltk kezket, csak ezutn jtt divatba a szalvta. A tisztasg viszont mindig is szmtott: vzzel teli ednyek lltak az asztalon, melyek a vacsora elõtti s utni kzmossra szolgltak. Ezen ednyeket aquamanile-nek nevezik, s klnsen szpen megmunkltak: nha llatokat, szrnyeket mintznak. A ks s villa hasznlata is csak lassanknt terjedt el (Yneven ma majd' mindenhol hasznljk). Nemritkn a vendgek sajt tõreiket hasznltk tkezskor, s a villa sem emlkeztetett mai formjra. Nagyobb volt, esetleg laposabb, s leginkbb a klnfle hsok kiszedsre szolglt. Az evs legtbbszr tisztn manulisan zajlott, azaz nemes egyszerûsggel kzzel ettek. Ilyenkor valban szksg mutatkozott a kzmossra, hiszen a hsok elksztsnek klnlegessgt az jabb s jabb szszok s ntetek adtak. Ezzel el is rkeztnk a lnyeghez, a fogsokhoz.
Egy emlkezetes vacsornak illik tizenegynhny fogsbl llnia. Ennek elfogyasztshoz nem csak komoly fogyaszti kapacits, de tetemes idõ is szksges, gy nem ritkk az t-hat rn t tart lakomk sem. A men leginkbb klnfle vadhsokbl, szrnyasokbl s halakbl ll. Az igazi vltozatossgot a szszok s a keleti fûszerklnlegessgek jelentik. A fûszerek beszerzse komoly anyagi kiadsokat kvetel, de a vendgek csodlatt knnyen meg lehet nyerni, ha a Mess Kelet eme kincseit a hzigazda vacsorin megtalltk. A desszertek s saltk is klnbõzõek az ltalunk megszokottaktl. Fontos szerep jut a mznek, mivel a cukor elõlltsa sokkal krlmnyesebb. Szinte minden telben elõfordul a bor, legyen szraz vagy des, vrs vagy fehr, s italknt is a legtbbszr bort vagy mhsrt fogyasztanak. Ennek oka lehet a vz megbzhatatlansga is, ugyanis a legtbb jrvny az ivvizet is megfertõzheti. Ezrt tartjk nagy becsben az svnyvizeket s a klnbzõ forrsokat.
NHNY RECEPT ZELTÕL:
Rzsabimb-salta
Szedjnk friss rzsabimbkat, esetleg ms virgfejet: kankalint, ibolyt, avagy rozmaringot. Ksztsnk des ntetet borbl, ecetbõl s cukorbl. A saltalevelet ntsk le az elõksztett, megmosott bimbkat, s hagyjuk õket egytt rni! Hidegen tlaljuk.
Slt vadkan szaracnmrtsban
A vadkant kellõ elõkszts utn (nyzs, belezs) darabokban lass lngon megstjk. Utna elksztjk a szszt: csipkeszrpt, vrs bort s rozslisztet egytt fõzve besûrtnk, mrts llagig. Mandult darabolunk, majd tûzn megfuttatjuk. Ezt hozzntjk a mrtshoz, majd fahjjal s grntmaggal zestjk. Ezek utn tejsznnel tlaljuk a ksz vadhssal.
Krtebefõtt
A friss krtt meghmozzuk, s kzepes kockkra vgjuk. Szedret adunk hozz, majd vrs borban puhra fõzzk a gymlcsket. Ezalatt des vrs borbl, cukor s gymbr segtsgvel levet kevernk, s a puhra fõtt krtt s szedret ebben proljuk tovbb. Hidegen, tejsznnel tlaljuk.
Most evezznk zavarosabb vizekre, s vizsgljuk meg kzelebbrõl a kocsmk, fogadk vilgt s a kalandozk lehetõsgeit. Az igazi klvrosi ksdoblkban tkezni igen komoly btorsgrl tesz tanbizonysgot, s nem csak a ktes ltogatk, a ktes, utazk el lktt helyi borzalom miatt is. Az albbi tblzat a fertõzs lehetõsgeit foglalja ssze klnbzõ sznvonal helyek esetn, tovbb a fertõzs lehetsges megnyilvnulsi formit. Ha az elsõ tblzat fertõzst eredmnyez, a szenvedõ flnek meg kell dobnia Egeszsgnek tz feletti rszt. Ha ez sikerlt, semmi sem trtent. Ha nem, a hats az alatta lvõ tblzatbl kiolvashat. Megjegyzendõ, hogy a cselekvsi mnuszok is elg komoly htrnyt jelentenek, de az igazi csaps az lland rosszullt, s a felsorolt betegsgek egyb panaszai.
Ellts minõsge |
Plda |
Fertõzs eslye (k100) |
Nagyon rossz |
A kiktõ rosszhrû kocsmja, a "Dgltt oroszln" |
1-20 |
Rossz |
Vrosszli fogad fradt utazknak, "Fogad a villan pengkhez" |
1-10 |
Kozepes |
Falusi fogad: a "J Molnrlnyhoz" |
1-5 |
J |
Jmd fogad: a "Megfradt kereskedõhz" |
1-2 |
Nagyon jo |
A vros fõtern ll fogad, a helyi nemessg szrakozhelye: a "Dicsõ Srknylõ" |
1* |
*A kvetkezõ tblzatban -30-cal dob |
Dobs (k100) |
Hats |
1-40 |
Gyenge melygs, bizonytalan rossz rzs a gyomor tjkn |
41-60 |
gõ gyomor, rossz alvs, rossz breds |
61-75 |
Knnyû gyomorronts, 1-2 napig minden rtkre -5 |
76-85 |
Blfertõzs, 1-4 nap minden re -7 |
86-91 |
Erõs gyomorronts, 1-5 nap, minden re -10 |
92-97 |
Szalmonella, 6-10 nap, minden re -20 |
98-100 |
Vrhas, 11-20 nap, minden re -50, betegsgben napokx1% esly a hallra, amennyiben nem kezelik |
A fogadk s kocsmk mg ksõ jjel is rendelkezsre llnak az utazknak, s ha nem is mindig meleg tellel, de kenyrrel, sajttal s borral llandan szolglhatnak. A sajt kzkedvelt tele gazdagnak, szegnynek egyarnt, mert a tbbi telhez kpest viszonylag sokig eltarthat, s gy utazsok alkalmval is magukkal vihetik. Konzervls hjn a seregek vagy magnyos zsoldosok utnptlsnak biztostsa sokkal nehezebb s krlmnyesebb. A kalandozk sokszor egyheti lelemmel s itallal indulnak el szerepjtkokban az ismeretlen fel. Ennek tmege alig 15 kg. Ez a kis "bartsagos" csomag elgondolkoztathat mindenkit, klnsen, ha az utat gyalog kivnja - vagy tudja - megtenni, hogy vajon megri-e a fradtsgot egy kisebb lskamrt cipelni. A msik problma az elltmny minõsge, azaz mit rdemes (lehet) s mit nem lehet hossz tra elvinni. A viszonylag jl elll hs csak fstlt lehet, a kenyr rozs-, vagy egyb magvakbol kszlt, de mindenkppen kicsiny, nem tl kelt. gy a fehrkenyr rgtn kiesik; a rozs kisebb trfogat s tovbb elll. A gymlcsk sem maradhatnak ki, de ezek kzl is csak a cukrozott vagy szrtott szllthat. A fenti listt szemllve megllapthatjuk, ez igen kis vltozatossgot s gasztronmiai rmt knl. Ksza tletek mg a nyereg alatt puhtott hs s a szrtott hs is. Ezekbõl ki kell brndtsak minden p zlelõbimbval s csupn emberi fogazattal rendelkezõ karaktert: a nyereg alatt "puhtott" hs ugyanis puhasgban csak magaval a nyereggel veheti fel a versenyt, gy fogyasztsra teljesen alkalmatlan. Valsznûleg nem is tpllkozsi cllal kerlt az illetõ eszkz al, hanem a l-nyereg kapcsolat harmonizlsnak rdekben. Msik gyngyszemnk a napon szrtott hs. Ez vagy nem szarad meg elgg, s pont olyan knnyen romlik, mint minden "kznsges" hsfle, vagy teljesen porhanys lesz. Mg annl is jobban, ugyanis egyszerûen porr omlik, s mg vzzel sem kszthetõ belõle lvezhetõ "instant slt" :), gy teljesen ehetetlen, br a fehrjk jelentõs rsze dehidrlva benne marad, azaz valamennyi tprtke azert van.
Meg kell emltennk az elfek s a trpk klnleges tpllkait is. Az elfek, akik blcs harmniban lnek a termszettel, klnsen az erdõkkel, sokkal vltozatosabban tudjk felhasznlni az itt tallhat fldi jkat. A gymlcsk s bogyk elksztsnek mesterei, az emberi konyhamûvszet a nyomba sem rhet az elfeknek ilyen tren. A termszet adomnyait sokkal tbb tisztelettel kezelik, az elejtett vad hst is mskpp ksztik el, mint az emberek. Nem egyben stik meg; kisebb adagokban, de a krettel teljes sszhangban fogyasztjk, egy magasabb rendû kultrt kpviselnek a fõzs tudomnyban is. A trpkkel ms a helyzet. Fld alatt lak np lvn az lelem megtermelse is igen furcsa. A fld feletti termst s llatokat kiegsztik ms tpllkforrssal is. Barlangjaik mlyn gombk nõnek, ezekbõl egsz telepek (mr-mr farmok) tallhatk lenn, melyeket bvpatakok vize tpll. Csak a gombk nõhetnek rk sttsgben, de ezek szinte elkpzelhetetlen vltozatossgot mutatnak. Ez a vltozatossg az elkszts mdjban is megmutatkozik, szinte mindenfle tel kszithetõ belõlk. A trpk ksztik a legkivlbb minõsgû tikenyereket is. Ezek a klnleges, hrom-ngy fontos kenyrkk egy szemlynek akr egy heti elltmnyt is fedezhetik. Klnfle gombkbl s magvakbl ksztik õket, s a receptet gondosan titkoljk az idegenek elõl. A kenyr tbb hten t is friss maradhat, s nem csak minden tekintetben elgsges tpllk, de frisstõ hats is fogyasztjra nzve. A trpk harcosai s kalandozi szinte csak ezen lnek otthonuktl s a civilizcitl tvol, de elkszteni csak a Tarin Trpebirodalom barlangvilgban lehetsges, a szksges hozzvalk miatt. |